Čokoláda priniesla slávu plodom kakaovníka, z ktorých sa získava kakaové maslo a kakaový prášok. Tieto ingrediencie prispievajú k ochuteniu mnohých pokrmov a obohacujú ich o vitamíny a minerály. Ochutnali ste už čokoládový jogurt od Gemerských ovečiek?

Dokonalé spojenie pravého bieleho jogurtu a čokoládovej príchute. To je 100% ovčí jogurt s príchuťou čokolády. Výnimočná chuť si našla svojich priaznivcov a teší sa veľkej obľube.

Čím je tento jogurt jedinečný?

Kvalitné suroviny tvoria kvalitný produkt. Základom 100% ovčieho jogurtu s príchuťou čokolády je pravý biely jogurt. Je dokonale hustý a vyrobený len z ovčieho mlieka. Ovčie mlieko obsahuje dôležité minerálne látky, napríklad vápnik, fosfor, sodík, horčík, zinok, železo a tiež vitamíny A, C, D, E, B-komplex, kyselina listová, kyselina pantoténová. Ale to už viete.

Ďalšou dôležitou zložkou 100% ovčieho jogurtu s príchuťou čokolády je kakaové maslokakaový prášok. Jogurtu dodávajú čokoládovú príchuť. A príchuť nie je všetko, čo jogurtu tieto ingrediencie dodajú. Kakao bolo už v dávnej minulosti veľmi cennou potravinou, nápoj z neho starí Mayovia považovali posvätný. Má množstvo priaznivých účinkov. Kakao je bohaté na flavonoidy. Zlepšujú hladiny oxidu dusnatého v krvi, čo môže zlepšiť funkciu vašich krvných ciev a znížiť krvný tlak. Polyfenoly nachádzajúce sa v kakau, znižujú riziko neurodegeneratívnych chorôb zlepšením funkcie mozgu a prietoku krvi.

Prečo sú kakaové bôby také vzácne?

Kakaové bôby sú podľa vedeckých analýz jedným z najlepších zdrojov antioxidantov dostupných v prírode. Ich obsah je v porovnaní s lesnými čučoriedkami 15x vyšší, 20x vyšší ako v zelenom čaji a 30x väčší ako v červenom víne. Svetová spotreba kakaa každým rokom rastie a v súčasnosti dosahuje množstvo približne 4 milióny ton kakaových bôbov ročne.

Kakaové maslo je veľmi cenná surovina. Tvorí až 50% hmotnosti kakaového bôbu. Získava sa hydraulickým lisovaním pri zvýšených teplotách (90°C). Kakao obsahuje horčík, železo, mangán, chrám, fosfor, zinok, meď, vápnik, draslík, selén. Z vitamínov sa v kakau nachádzajú vitamín A, B, B1, B2, B3, B5, B6, B6, C, E, K1.

Raňajky, obed alebo večera?

100% ovčí jogurt s príchuťou čokolády bude pre vás vhodnou voľbou pre sladké raňajky. Či už samostatne, alebo v kombinácii s müsli, ovsenými vločkami . Alebo si z neho môžete pripraviť lievance. Po obede niektorých táto pochúťka poteší ako sladký dezert plný vitamínov a minerálov. A keďže fantázii sa medze nekladú, tak si možno na tejto dobrote pochutíte práve večer. Vyskúšajte! Ochutnajte!

Zaujímavostí o kakau

  • Kakao bolo považované za božský pokrm a nebolo dostupné pre každého.
  • Nápoj z kakaa pomáha proti únave.
  • Kakao má pozitívny vplyv na našu náladu, znižuje stres a zvyšuje sústredenie
  • Žiadna iná potravina neobsahuje také množstvo horčíka ako čisté kakao.
  • V minulosti sa kakao dávalo ako dar pri narodení dieťaťa.