Originálna receptúra a kvalitné ovčie mlieko spracované s láskou. Výsledkom ich spojenia je obľúbená tradičná ekologická potravina, jogurt. A keďže pri výrobkoch Gemerské ovečky ste už zvyknutí na to, že to nebude len tak hocijaký výrobok, aj v tomto prípade je to tak. V čom sú biele jogurty Gemerské ovečky výnimočné?

Konzistencia ako dôležitý faktor kvality

Výroba jogurtu je biologický proces. Pravý jogurt nezostáva nič dlžný svojmu názvu a má byť naozaj hustý. Slovo jogurt je pôvodne odvodené od tureckého slova yoğun, čo znamená hustý. A také sú aj jogurty Gemerské ovečky. Overíte si to naozaj rýchlo. Stačí, keď do jogurtu vložíte lyžičku.

Keď niečo navyše nie je benefit

Pozrite sa na zloženie rôznych jogurtov. Je vždy presne uvedené na obale. Môžete tam nájsť aj zložky, ktoré v jogurte nemajú svoje miesto. Jogurty Gemerské ovečky neobsahujú nič, čo by v pravom jogurte nemalo byť. A to aj za cenu kratšej trvanlivosti. Pretože Gemerské ovečky vám ponúkajú čerstvé výrobky. Čo by jogurt nemal obsahovať?

Regulátor kyslosti

Pravý jogurt neobsahuje žiadne regulátory kyslosti. Sú to rôzne kyseliny okysľujúce prostredie. Ak sa v niektorých jogurtoch nachádzajú, ich úlohou je predĺžiť trvanlivosť výrobku. Tiež môžu pomôcť pri záruke stability. V jogurtoch Gemerské ovečky ho nenájdete!

Škrob

Pestrá ponuka biely jogurtov na trhu ponúka aj možnosť vidieť ich pestré zloženie. A tak by to nemalo byť. Ak je zloženie jogurtu veľmi pestré, výrobca vám neponúka pravý jogurt, ale určitý typ krému. Pravý biely jogurt má obsahovať len mlieko a baktérie mliečneho kvasenia. A toto vám garantuje biely jogurt Gemerské ovečky.

Prídavné látky tzv. É-čka

Keď sa povie jogurt, mala by si vám vybaviť skutočne tradičná potravina overená stáročiami, ktorá si neodmysliteľne našla svoje miesto v jedálnom lístku mnohých generácií. Pokiaľ ide o pravý biely jogurt, žiadne prídavné látky by sa v jeho zložení nemali nachádzať. Výrobky, ktoré obsahujú É-čka, nie sú pravé jogurty. V jogurtoch Gemerské ovečky žiadne É-čka nenájdete.

Zaujímavostí o jogurtoch

  • Jogurty a syry vyrobené z ovčieho mlieka sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu
  • Obsahujú vápnik, fosfor, draslík, bielkoviny, vitamíny skupiny B – najmä vitamíny B12 a B2
  • Za kolísku jogurtu považované Bulharsko – v roku 1905 v Ženeve Bulhar Stamen Grigorovov zistil, že základom jogurtu je určitý kmeň bacila, pomenoval ho Lactobacillus bulgaricus.
  • Rus Ilja Mečnikov objavil pozitívny vplyv vhodných, tzv. probiotických baktérií, na črevnú flóru a bol presvedčený, že užívanie potravín s takými bakteriálnymi kultúrami (napr. kvasené mliečne výrobky) neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre a predlžujú život. Preto denne pil kyslé mlieko. V roku 1908 dostal Mečnikov spolu s Paulom Ehrlichom Nobelovu cenu za medicínu alebo fyziológiu.